20.04.2024

От няколко месеца на пъпа на София, на ъгъла на Цар Освободител и Раковски, на балкона на офиса на бившия вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев, който тази вечер е наш гост, стои светлинно табло с бързо менящи се цифри. То отброява нарастването на държавния дълг на България. Ако се вгледаме, ще забележим, че борчът ни се увеличава със скоростта на светлината – с по над 500 лв на секунда. Преди 4 месеца, на 20 май т.г. дългът ни беше 31 млрд и 91 милиона лв. Онзиден, на 13 октомври, дългът вече беше 36 млрд. 611 млн лв. 5 милиарда и половина за по-малко от 4 месеца. А тази сутрин той вече беше скочил на 36 707 388 953 или 94 милиона за 4 дни. Изядени, окрадени, пропиляни, но…дължими. Трябва да се връщат. За да бъдат тези цифри по-разбираеми, на таблото с по-малки цифри е отбелязано и колко от този дълг се пада на всяко българско семейство.
В България има около 2 милиона семейства. На 20 май на всяко от тях, вкл. на вашето се падало една двумилионна част от дълга или 15546 лв. 4 месеца по-късно дългът ви скача на 18 306 лв – с 3000 лв повече. Набъбва с по 750 лв.месечно. Има хора, които не са похарчили толкова за месеца, но дължат тази сума. Яли, пили, не яли, не пили, управниците трупат на гърба им дълг. Не сте ги взели вие, да, но вие ще ги плащате, вие и вашите деца и внуци.

Управниците докараха държавата дотам, че тя не само не може да се изхранва и да се защитава, тя не може и да съществува без заеми. Така ще пъшка, пъшка известно време и ще грохне, когато се окаже, че никой не иска да ѝ дава повече заеми, защото смята, че е неплатежоспособна. За да отложат фаталния изход, управляващите запълват старите дупки с нови и нови заеми. Все още им дават, за да могат да ни удавят, когато решат. И за тази година бившите управляващи са си разрешили, те, т.е. на себе си, да вземат малко повече от 10 млрд. лв. дълг. Да имат да си харчат, да крадат и да ви запушват устата. За догодина са предвидили 15. Милиарда ! Как ще се връщат тези пари, с какво, като всичко разпродаваме или разпродадохме – индустрия, земя, природни богатства, води, пристанища, летища. Никой, абсолютно никой от тези, които ще се съберат в Народното събрание вдругиден, не говори за това как ще бъдат връщани дълговете. Най-малко от бандитската групировка, нарекла се Промяната. Тези типове се утешават с това, че когато часът на истината удари, те няма да са власт, вероятно няма да са и в България. ‘’ Тази крадлива пасмина от некадърници, чужди шпиони, мамини синчета и дъщерички на олигархията, която опоска държавата за 7 месеца, трябва да бъде подложена на безжалостен остракизъм, докато не отиде при ИТН в политическото небитие “, посочи юристът Борислав Цеков в мнение за Промяната. Силно, нали !

А как се прахосват парите от заеми ! Ето един пример. Уговорен бил заем от близо милиард лв по европейската програма SURE. Заем, не подарък ! И този милиард ще се използва за, обърнете внимание на обосновката – временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица вследствие на Ковида. Пандемия вече няма, безработица няма, има недостиг на работна ръка, т.е. Какъв риск. Но милиард има. Какво ще смекчава е неизвестно, известно е, че парите ще се връщат.

Не мога да не ви припомня и как се е отнасяло, как е харчило и отчитало заемите си Княжество България преди повече от 130 години. Ето един доклад на Министерския съвет от 1912 г. до княз Фердинанд по случай 25-годишнината от възкачването му на българския престол. В него най-подробно са описани не само всички заеми, които Княжеството е взело, лихвите, падежите, заемодателите, но и за какво са изхарчени парите. Посочено е точно какво е построено с тези пари – ж.п. линии, болници, училища, БНБ, военното министерство, Народния театър, телефонната и телеграфната мрежа, пристанища, канала Девня-Варна и т.н. Виждали ли сте нещо такова сега ? Такава отчетност, такъв ред и прецизност. Не, разбира се, нали риба се лови в мътни води, да не са луди да ви дават подобни подробни отчети.

И тук е време да припомним какви гигантски възможности сме изгубили поради глупостта, продажността и икономическата неграмотност на управниците. Онзи ден излезе съобщение, че за третото тримесечие на т.г. от двата рудника в Челопеч и Ада тепе канадската компания Дънди е добила близо 64 000 унции или около 2000 кг – това са 2 тона злато. Значи за годината – около 8 тона. Ако сложим средната цена на златото – 100 000 лева за килограм, ще се окаже, че годишно от България се изнася злато за 800 милиона лева, срещу което държавата получава някакви жалки трохи. Ако Костов не беше дал концесията за жълти стотинки, парите от това злато щяха да отиват в бюджета. Ако бяхме построили Южен поток, щяхме да получаваме пак поне 800 милиона евро транзитни такси – дължим липсата им на Станишев, предал националния интерес срещу едно потупване по рамото от сенаторите. Тук не говорим за огромните стратегически предимства, които газопроводът щеше да донесе. Печалбата на Козлодуй се смята, че може да стигне най-малко 6 милиарда лв тази година, само с двата реактора. Някои говорят и 8 – 10 милиарда. И първокласник ще изчисли колко щеше да бъде, ако не бяха затворени 1,2,3 и 4 блок. Ами ако работеше Белене с неговите 2000 мегавата ? Ако довършим сега АЕЦ, при тези цени на тока в Европа, централата ще се изплати за година. А давате ли си сметка какво можеше да даде, ако беше работила от 2010 г. ? България в момента няма по-златна мина от Белене, но чули ли сте някой от управляващите да повдига въпроса за завършването на обекта. Бягат като дявол от тамян от темата, да не би отвън да им дръпнат килимчето под краката. Ами защо бяха дадени концесиите на Софийска вода, на летище София и т.н. И тук стотици милиони изтичат в западна посока. Може и в източна, на нас ни е все тая, болезненото е, че изтичат. Защо вместо да храним три Българии ние внасяме 80 % от храната си ? Ето няколко примера за това къде са изтекли парите, които не ни стигат и чиято липса компенсираме със заеми. Ами, оправдават се виновните, американците, ЕК, германците ни натиснаха. Ами вие защо отстъпихте ? Защо не възразихте, не ги убедихте да се съобразят с нашия интерес. Това са разумни хора, разбират от аргументи, особено когато засягат съюзна държава. Как гърците, турците, унгарците, поляците, румънците постигат своето, а нашите все се гънат под натиска и поддават за сметка на държавата.

Колко пари щяха да влязат в бюджета, колко по-високи щяха да бъдат пенсиите и заплатите, ако управниците не бяха раздавали, разхищавали и крали ? Ние сме най-бързо изчезващия народ в Европа, това е отдавна известно. Но като се вгледа човек в това какво е унищожено, разпродадено, окрадено и прахосано и как затъваме в дългове, спокойно може да кажем, че заслужаваме още едно първо място – ние сме и най-лошо управляваната страна в ЕС.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 17 октомври 2022 г. по Евроком )

Васил Василев