19.04.2024

Калина Андролова

Политическият планктон обмисля да сформира кабинет около Стефан Янев и да пробва за през зимата псевдокоалиционен кабинет без ясна отговорност и с плаващи мнозинства според задачите.

На нито една партия не й се ходи пак на избори. Целта е да си спасят политическите кожи за през зимата, и на пролет тренировката евентуално да я превърнат в работеща коалиция. Тогава ще има яснота как се движи войната, защото зимата ще даде оконачателните знаци, тогава ПП ще са натрупали още опит и ще са изградили стратегия как да решат комуникационните си грешки, отново ще имат енергия за площаден натиск, тогава Радев ще е решил кой от неговите следващи проекти ще нараства и как ще торпилира и преструктурира т.нар. ляво пространство, разпадайки още повече БСП със съдействието на заядливата тъпота на Корнелия…

На ГЕРБ това им изглежда приемлива формула за през зимата. Но нека не забравят, че печеленето на време е както за тях, така и за ПП.

Още не сме наясно, дали „конфликтът“ или „отдалечаването“ между Радев и Стефан Янев е реален факт или изиграна роля. Възможно е лидирането на подобен експертен кабинет да качи доверието в самия Янев, или поне той така си мисли от опита, който има като служебен премиер.

Може би все пак с един „експертен кабинет“ с общо съгласие за изваждане на кестените през зимата, Янев се кани да натрупа още политически капитал, изпълнявайки евроатлатическите задачи. Може би Янев е резервен вариант на американския фактор, маскиран в по-умерени дрехи. Това е съвсем предсказуемо. Но ще е интересно, ако се окаже, че Янев ще е формула и на Радев за участие във властта, независимо от противоречията.

Перспективите за власт ще подобрят сътрудничеството, още повече, че не е ясно как Янев се озова в парламента без да може дори да си списва профила във Фейсбук…камо ли да състави предизборна кампания…

Моята гледна точка е, че ГЕРБ ще загубят, ако се вържат или обмислят подобен вариант.

По-добре служебен кабинет, отколкото бутафорен!🤨🧐

Калина Андролова