18.04.2024
Ще ви разкажа лична история, което правя много рядко и затова се извинявам предварително. Преди девет години прокуратурата ми повдигна обвинение за някакви неща, свързани със сайта Фрог нюз. Доносът, наречен „сигнал“ бе от вече бившата съпруга на Пепи Еврото – Любена. Шест години бях обвиняем, разпитван десетки пъти, плюс полицейски проверки къде се намирам, какво мислят съседите ми за мен по разпореждане на прокуратурата.

Съдът отхвърли всички опити на обвинението, представяно от добили известност прокурори, сочени от свидетели, че са част от кръговете на Пепи Еврото и Марто Нотариуса.

Друго обвинение ми повдигна вече несъществуващата „специализирана прокуратура“, за участие в ОПГ от… двама души. (по закон трябва да са поне трима…). „Извършили“ сме подсъдно деяние в период, в който дори не съм подозирал, че въпросният човек съществува. Когато казах това на прокурора, той се почеса и измърмори, че се доверява на твърденията на свидетел. Моето мнение било без значение, защото вярвали #наедикойси. Последва забрана да напускам страната. Няколко години никакво движение, нито каквото и да е.

Същият подход бе прилаган по още няколко дела: прокуратурата обвинява по показания на свидетели, които очевидно са зависими от нея. Без никакви доказателства. Всичко това е предшествано от проверки на НАП и се „увенчава“ с решение на КПКОМПИ да блокира сметки и имоти на мен и съпругата ми. Това продължава години наред. Всички обвинения в крайна сметка отпадат като абсолютно несъстоятелни. Но поръчката е изпълнена, аз и близките ми сме в стресова ситуация, а прокурорите израстват кариерно, а може и други бонуси да има за тях.

Днес казусът със застреляния Мартин Нотариуса изважда на светло негови връзки с редица магистрати, предимно от средите на обвинението. Според уважавани юристи няма съмнение, че Нотариуса е извършил десетки закононарушения и криминални престъпления. В списъка са рекет, присвояване на имоти, фалшифицирани документи, измами, заплахи, шантаж, подкупи – цялата гама на корупцията. Безобразията са сторени в съучастие или под „чадъра“ на прокурори, служители от МВР и службите и политици. Иначе няма и как да стане, то е ясно.

Обаче замесените лица в тоги отиват да „споделят“ това-онова (Прави ли си някой илюзии, че ще признаят какви са ги вършили с Еврото и Нотариуса?) пред Висшия съдебен съвет, в който някои от тях са се подвизавали доскоро и дори са влияли на немалко решения. Отхвърлят арогантно всички свидетелски показания, наричайки ги неверни и лъжа. Една представителка на ВСС се появява на екран и обявява за лека нощ, че колегите й били много откровени и притеснени, че името им можело да се опетни. И рони сълзи, милата, че нямало доказателства, а само някакви истории, разказани от свидетели. Тя дори не проумява, че въпросните „истории“ са на жертви, а не просто на свидетели. Което ме провокира да си помисля по какъв начин самата тя се е озовала във ВСС.

В парламента е създадена комисия да разследва случая „Нотариуса“. Без Пепи Еврото и Алексей Петров-Трактора, които са били в същия „бизнес“ по рекет и принуда, заплахи и унищожаване на съдби и бизнеси.

Въпросът ми е: Те не са ли граждани като мен и още десетки и дори стотици българи, на които бяха повдигани обвинения по време на борисовото управление и диктатурата на Сотир Цацаров и Иван Гешев? Много от набелязаните и неудобните лежаха по арестите, без дори да им е повдигнато обвинение. Други се сдобиваха със скалъпени обвинения. В кафявите медии, контролирани от същите кръгове мнозина бяха заливани с лъжи, манипулации и обиди. Някои се разболяха, други не издържаха и вече не са между живите…

Защо хора като Гешев, Цацаров, Сарафов и техни верни мекерета ползват привилегията да не бъдат санкционирани по никакъв начин, преди да бъдели събрани N-брой годни доказателства? Нека ги приберат „на топло“ и тогава да се събират доказателства, за да не влияят те на свидетели и колеги – логично е.

Чувам прокурори да заявяват патетично, че искали да си изчистят имената. Кой ще изчисти имената и ще върне годините преследване на техните жертви? Това е свинщина, без извинение. Те са едно мазно, противно петно, което няма изчистване. Ако тук се проведеше истинска операция „Чисти ръце“ всички те и покровителите им вече щяха да са в ареста с повдигнати обвинения. Като начало.

Днес, когато са осветени – надигат глас, разтревожени, че се набеждава гилдията. Нищо подобно. На прицел са подлеците, корумпетата и рекетьорите в червени тоги, а не всички. А гилдията, ако иска да не минава под общ знаменател, да направи нужното да се изчисти от метастазите. Но май не се намират храбреци за нещо подобно…

Не вярвам в декларациите на политици и магистрати, че „този път“ мафиотизираните мрежи ще бъдат разплетени. Та нали са създадени именно с цел това да не се случи. Ще изгорят няколко „бушони“ и всичко ще продължи по старому. Нелепиците, изговорени по казуса с „Нотариуса“ от шефа на СДВР Любомир Николов по bTV. Имало 17 сигнала, свързани с Мартин Божанов, но били все маловажни, а част от тях са негови срещу някой друг, доказват точно това.

През V в. Пр. Хр. гръцкият художник Зевксис умира от смях, буквално, след като грозновата дама му поръчала картина, на която да бъде изобразена като Афродита.

Подобна картина се опитват да „поръчат“ днес политици и висши магистрати, но никой смешно ли ни е?

Огнян Стефанов

П.П. Ако темите за корупцията и изроденото правосъдие са ви досадни, защото не ви засягат пряко, пуснете си онова предаване, в което едни кифли (досущ като „джокондите“, които защитаваха Иван Гешев пред Съдебната палата) се надпреварват коя да каже най-тъпото нещо и коя първа да си легне с гелосания „принц“. Приятен живот. Ако това е живот.

https://frognews.bg/