29.03.2024

Нямам обяснение, защо из цяла България се опитват да ни наложат укрофилството. Навсякъде ни налагат жълтосини цветове в знак на съпричастност, и то до степен да намразим двата цвята, защото ги свързваме с тези досадници. Едно е да подкрепяш някоя държава, съвсем друго е от сутрин до вечер да говориш за нея, да слагаш знамето й до националното, студиата в телевизиите да са в синьожълто, евроатлантиците да са със синьожълти тоалети и значки. Безумна досада, ви казвам! А ефект – йок! Просто досада и пълно отегчение и дори раздразнение.

Зорлем украинци няма да ни накарате да обичаме. Първият ми досег с тоя клет народец беше на площада пред Народното събрание, когато две клети бежанки ни напсуваха на украински и ни показаха средни пръстчета. Избликът им на благодарност, че сме ги приели в България и ги издържаме, нямаше граници, поради което в благодарността си включиха и майки и какво ли още не на присъстващите българи. Последващите срещи с украинци обикновено бяха по морето, когато с лъскави лексуси, мерцедеси и поршета нагло паркираха по тротоарите и караха без да спазват знаците.

Уж сме американска колония, пък, да обърна все пак внимание на евроатлантиците, кьораво американско знаме няма из студиата. Няма и шалчета на американския флаг. Барем значка си сложете, бре! Да ви знаем от кои сте. Имам усещането, че като са им дали тон за песен да подкрепят Украйна, нашите съвсем са се олели и не са успели да усетят кога с 200 са преминали границата на търпението ни.

В България си имаме достатъчно проблеми, за да се занимаваме с чуждите. А американските и израелски психолози, които ни прилагат схеми, все едно сме африканско племе, определено се дънят, защото не се усещат как преиграват и махалото отива в другата крайност. На голяма част от българите като видят синьожълто и започва да им се повдига.

Затова и днешната реакция към илюстрацията на „Аз съм българче!“. Ако не се бяха олели с украинофилството, на никого нямаше да направи впечатление. Но след като си веел чужд парцал навсякъде и си го натрапвал на вниманието на всички, защо трябва да се сърдиш, че на хората вече им е писнало!

Прекаления укрофил и на САЩ не е мил, да си знаете! Прекалявате и издънвате цялата пропаганда. В резултат вместо подкрепа за американските любимци, получавате омраза и позиви за повръщане, с извинение.

Елена Гунчева-Гривова