26.04.2024

“Поглеждам навън и виждам земя
Млада и прекрасна, твърда и силна
В продължение на петдесет хиляди години танцуваме нейни хвалебствия…“
(Бъфи Сент-Мари – песен от филма „Синият войник“)

„Soldier Blue“ („Синият войник“) е американски уестърн, филм от 1970 г., режисиран от Ралф Нелсън.
Филмът, базиран на клането в Санд Крийк, 1864г., отразява изключително нагледно и шокиращо как американската кавалерия безмилостно и безпощадно коли невинно и мирно индианско племе – шайени, как децата биват убити и обезглавени, жените са изнасилени и измъчвани до смърт, как се извършва геноцид в името на свободата и демокрацията.
Докато някои вождове подготвят воини да защитават земите си, други се стремят да избегнат войната на всяка цена, за да спестят на народа си страдание и смърт. Вождовете на шайените Black Kettle (Черният чайник) и White Antelope (Бялата антилопа) отдавна търсят приятелство със Съединените щати.

През 1861 г. те се съгласяват да приемат нарушението на договора от 1851 г. и да отидат в резерват. След това пътуват до Вашингтон, за да се срещнат с президента Линкълн; Линкълн подарява на Блек Кетъл голямо американско знаме и награждава Бялата антилопа с медал на мира.

Въпреки това, когато доброволческите отряди нападат индианците през 1864 г., Блек Кетъл и други лидери на шайените и арапахо са разтревожени и се насочват към Денвър, за да се срещнат с териториалния губернатор Джон Еванс и военния командир на Колорадо полковник Джон Чивингтън. Когато Блек Кетъл се изправя срещу двамата мъже, той казва:
„Молим само едно: да имаме мир с белите!“
Но заповедите, които полковник Чивингтън e предал на своята доброволческа армия от ожесточени, мразещи индианците, отразяват различно отношение:
„Шайените трябва да бъдат смазани, преди да се предадат. Ако хванете някой шайен близо до вас, убийте го; няма друг начин. “
През ноември 1864 г. зимата вече e започнала във високите равнини на Колорадо. Огромен американски флаг, подарък от президента Линкълн на Блек Кетъл, се вее от голям прът пред тийпито на вожда в селото край Санд Крийк.
На разсъмване на 29 ноември 1864 г. „Доброволците от Колорадо“ яздят през сухото корито на потока до спящото индианско село. Имат заповеди от Чивингтън да не вземат пленници. Свидетел описва атаката така:
„Санд Крийк. Чух викове и хора, тичащи през лагера. Скочих и избягах от моето тийпи. Голяма група войници се приближиха откъм потока с бърз тръс. Някои яздеха до източния край на лагера, а други яздеха през потока до западния край. Погледнах към тийпито на вожда и видях, че Черният чайник беше завързал голямо американско знаме за края на дълъг прът и стоеше пред неговото тийпи, вдигнал пръта. Чух го да вика на хората да не се страхуват, че войниците няма да им навредят; тогава войниците откриха огън от двете страни на лагера.

Жените и децата крещяха и виеха, мъжете се затичаха към тийпитата, за да вземат оръжията си, като си крещяха съвети и инструкции.
Когато Бялата антилопа видя, че войниците стрелят по хората, той вече не искаше да живее. Той стоеше пред своето тийпи със скръстени ръце на гърдите и пееше своята песен на смъртта:
„Нищо не живее дълго, само земята и планините.“
(Интернет)
И след невъобразимо бруталното клане полковникът от филма се изтъпанчва пред кавалеристите си с „гордите“, величествени и помпозни слова:
„Днес превърнахме още едно място в Америка в по-цивилизовано място за живеене!“
„Още едно по-цивилизовано място за живеене!“
Тогава – в Америка.
После по целия свят, все същата „благородна мисия“: да наложат брутално, с всички сили и средства и на всяка цена „Цивилизацията“ на света – по свой образ и подобие, така, както те я разбират!
Без въобще да се интересуват, дали местните „туземци, недорасли за Демокрацията“ въобще я желаят!
И в резултат: неописуеми зверства, мъчителни страдания и смърт на невинните хора, тотални разрушения и покруса!
Списък на войните само от последните години, разпалени от САЩ по целия свят – пълния списък на войните и интервенциите на САЩ по света вижте по-долу:

https://fakti.bg/…/299823-palen-spisak-na-voinite-i…
1999 г. – Югославия, многобройни бомбени атаки, тежки ракетни и въздушни удари от страна на НАТО, след като Сърбия отказва да напусне Косово. Окупация на Косово от страна на НАТО.
2000 г. – Йемен, нападение срещу военноморските сили на САЩ в Аден, 17 убити.
2001 г. – Македония, въвеждането на войските на НАТО.
2001 г. – САЩ, реакцията на военновъздушните и военноморските сили на САЩ на 11 септември.
2001-? г. – Афганистан, инвазия на войските на САЩ, бомбени и ракетни атаки, масова мобилизация в САЩ за свалянето на режима на талибаните, лов на бойци на „Ал Кайда“, установяване на режима на Карзай и борбата срещу талибаните. Над 30 000 американски военнослужащи и многочислени частни военни компании окупират страната.
2002 г. – Йемен, ракетна атака на „Ал Кайда” срещу САЩ.
2002 г. – Филипините, въвеждане на войски и военноморска военна мисия на САЩ срещу Абу Сайяф в архипелага Сулу, западно от Минданао.
2003 г. – Колумбия, армията на САЩ и специалните сили са изпратени в бунтовническата зона, за да подкрепят колумбийската армия, защитаваща газопровода.
2003-2011 г. – Ирак, война, бомбардировки, окупация на страната, свалянето на Саддам Хюсеин. Нашествието включва повече от 250 000 американски войници. Американските и британските сили заемат страната и се сражават със сунитските и шиитските бунтовници. Повече от 160 000 военнослужащи и многочислени частни изпълнители осъществяват окупацията и строят големи постоянни бази.
2003 г. – Либерия, участие в мироопазващите сили, операция за сваляне на лидера на страната.
2004-2005 г. – Хаити, армията, морската пехота и сухопътните войски на САЩ окупират страната.
2005 г. – Пакистан, ракетни и бомбени атаки, тайни операции и атаки с дронове.
2006 г. – Сомалия, ракетните и военноморски сили и армията на САЩ участват в операцията. Специалните сили SWAT участват в етиопското нахлуване, при което е свалено от ислямисткото правителство; бомбардировки с AC-130, атаки с крилати ракети и въздушни удари срещу ислямистките бунтовници; военна блокада срещу „пиратите“ и бунтовниците.
2008 г. – Сирия, специалните сили участват в нападение с хеликоптер на 5 мили от Ирак, 8 сирийски цивилни граждани са убити.
2009 г. – Йемен, ракетни удари и атака срещу „Ал Кайда”, загиват 49 цивилни граждани.
2011 г. – Либия, бомбардировки, ракетни удари, нахлуване на войски под командването на НАТО, координирани въздушни удари и ракетни атаки срещу правителството на Кадафи по време на въстанието на бунтовническата армия. Специалните сили на САЩ извършват тайни операции.
2014 г. – Ирак, бомбардировки, ракетни удари.
2014 г. – Сирия, бомбардировки, ракетни удари, нахлуване на войски на САЩ за операции. Участие в гражданската война на страната на терористите.
(Интернет)

И сега Украйна: отново – още от 2014г. – налагат „Цивилизация, Свобода и Демокрация“ в измислената и прогнила от корупция и беззакония държава на наглия малоумник и американско мекере Зельо!
И трепят – с активното съучастие на горепосочения негодник – безпощадно стотици хиляди невинни и разрушават страната!
И тази държава – САЩ – си позволява върховната наглост да обявява други страни за „агресор“!
И гордо заявяват: „Ето още една цивилизована, свободна и демократична страна – по американски!“
А цената ще платим ние, местните аборигени!

НИКОЛАЙ РИЗОВ