17.04.2024

Евроатлантическите ценности включват цената на човешкия живот. В буквален смисъл – имаш пари, жив и здрав си, нямаш пари, болен и след това мъртъв. С ударни темпове от народно здравеопазване с център човека, здравеопазването се превърна в търговия с човешкия живот и се приравни до търговска печалба и загуба.

Тези дни се говори за фалит на „Пирогов“. Дори самата мисъл е отвратителна. Институтът е създаден, не за да печели пари и да трупа печалби. А, за да спасява живот! Явно българските евроатлантически подлоги това не искат да го осъзнаят и не ги интересува, защото те се лекуват в луксозните частни болници и то често в чужбина.

Търговията със здраве и живот е най-отвратителната и гнусна. Да слагаш цена на живота, означава да загубиш качеството си на човек. А когато една държава превърне лекарите си в търговци, тя няма бъдеще. Когато има пари за оръжия за Украйна, но няма пари да се оперира едно българско дете, държавата се е превърнала в опасност за своите граждани, безполезна, вредна и смъртоносна.

Хилядите, които загинаха поради липса на лечение и недостиг на пари за лекарства, не ги броят в нито една статистика. Но са повече, отколкото е нормално в която и да било държава. Това, което се случва в България е мор. Държавата е търговец, който слага цена на живота на гражданите си, и ако те не я платят, умират. Дори да са деца.

Болница да печели….звучи толкова гнусно, колкото да хвалим погребална агенция за добри печалби през годината. Дори е срамно да си го мислим.

И питам например академикът по сапуна Денков: Каква цена ще сложите на живота на четиригодишно дете, което се нуждае от скъпоструваща и животоспасяваща операция в чужбина? Или дори у нас? Какъв етикет с цена ще сложите на страданията на болните деца и възрастни? Колко струва според вас живота? Стотинки? Центове? Евро? Колко? На колко оценявате мъката родителите да просят по магазини и институции пари, за да лекуват детето си? На колко оценявате гледката стария ви учител да умира от недохранване и нелекуване? На колко оценявате психичноболните, които не получават адекватно лечение, а дори някои са се намърдали в правителството?

Гнус ме е от вас! Болниците ПЕЧЕЛЯТ САМО КОГАТО СПАСЯВАТ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА! Другото е от Мамон!

Едно ще ви кажа: всяка една смърт, която е вследствие на вашето управление, ще падне върху вас. И поколенията ви. И тогава всичките ви откраднати пари няма да ви помогнат.

Елена Гунчева-Гривова